luni, 12 februarie 2007

We in Busteni

In we am fost la munte (sambata& duminica)
Sambata am fost la scoala lui Mihai Tanase de utilizare a aparatelor electronice de tip ARVA...cu alte cuvinte, un fel de curs de depistare a victimelor ingropate de avalanse, utilizand transceivere.
http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_avanpremiera-la-o-carte-de-sezon_i...
A fost f interesant. Eu am vazut pt prima data asa ceva si la prima incercare am rascolit padurea cu sonda dupa mine si nu am reusit sa gasesc baliza ingropata...Noroc ca am mai incercat o data cu succes pt ca altfel ma intorceam deprimata. Aparatul nu e usor de folosit daca nu ai experimentat inainte...si probabil e cu atat mai greu in conditii de stres/panica. Sper sa nu am nevoie sa-l folosesc niciodata, totusi!!!
Seara, la masa, am vazut pe telefonul lui Andi de la Salvamont poza lui Grasu cand l-au gasit la 2,5 m sub zapada. (prietenul lui Bubulu care a murit in avalansa anul trecut). Asa ceva nu uiti repede.
Asta este blogul lui comemorativ.
http://www.grasu.blogspot.com/
Seara ne-am uitat la finala fetelor la Campionatul mondial de escalada pe gheata si dry tooling...
Duminica am schiat pe Kalinderu.
Pentru voi, cei care iubiti natura extrema, nu uitati ca avalansa nu iarta pe nimeni si..ca inca nimeni, oricat de cunoscator ar fi, nu stapaneste in totalitate reactia zapezii.
Mai jos e un text scris de Dl Mititeanu (un fragment) care explica un pic ce inseamna salvarea prin ARVA.
Fragment din articolul D-lui Dinu Mititeanu legat de ARVA -
http://vx.ro/dinumititeanu/comment/reply/90
"Aparatele electronice de depistare a victimelor din avalansa. ( DVA ) Cea mai moderna si eficienta metoda de localizare a celor acoperiti de avalanse este utilizarea emitatoarelor speciale (Ortovox, ARVA, Pieps etc.), cu care sunt dotati in Occident aproape toti cei care intra in zone potential periculoase. La noi sunt inca rare cazurile cand cei ce abordeaza muntele iarna au asa ceva.. Nu intram in detalii, precizand doar ca utilizarea lor trebuie invatata si exersata, conform instructiunilor fiecarui aparat si cel mai bine in cadrul unor scoli specializate. Starea bateriilor si functionarea acestor aparate trebuie verificate inainte de fiecare tura, puse in pozitia "emisie" si purtate in asa fel incat sa ramana pe cel antrenat in avalansa: aceasta sa nu i-l smulga cum se intampla celor ce-l tin atarnat de gat!
- Aparatul emitator- receptor individual de tip DVA (in franceza= ARVA, in engl= "transceiver" ) e cel mai folosit si eficient de catre grupuri ( fiecare om sa aiba unul !) ce se deplaseaza, schiaza departe de partii si statiuni. Pretul in 2003: 250-300 Euro. Cantareste 200-300 g, are volum mic. Functioneaza pe 457 kHz. in toate tarile europene si USA. Aparatele celor ramasi afara din avalanse, se trec imediat in pozitia "receptie" si acestea anunta existenta in zona a unui ARVA-emitator prin semnale sonore - bip- si vizuale. Apoi se localizeaza exact victima cu sonde de avalansa ( 40-80 EU, dar pot fi confectionate artizanal ) si se degajeaza cu lopeti ( 40-80 EU- unele cu maner/coada scurta, altele montabile pe coada pioletului.).
- Emitatorul simplu - e un subprodus ARVA, mai ieftin.-65 EU. El poate doar emite, deci cei dotati cu el si ramasi afara din avalansa nu-l pot folosi la cautarea celor acoperiti, de aceea e numit "aparat egoist".
Pentru exemplificarea eficientei fiecarei metode, dam cateva repere dintr-o statistica din Alpii francezi, in iarna 2002-2003:
Persoane acoperite (ingropate, deci cu capul acoperit )= 37, din care
- Dupa modalitatea gasirii. Din 11 gasiti vii: ( 2 s-au autosalvat)
- 2 sondaj " de urgenta"
- 10 cu ARVA !!! ( 9 dintre ei de catre coechipieri!, cum se vede mai sus).
Dupa durata : din cei 13 scosi vii:
6 sub 15 minute, 4 intre 15-45 minute, 3 timp neprecizat. "