duminică, 4 ianuarie 2009

Revelion 2008/2009 Valea Cernei

Text copyright http://www.xtrem.ro

Rezervatia Cheile Corcoaiei este situata in partea nordica a Parcului National Domogled-Valea Cernei, in judetul Gorj, pe o suprafata de 34 ha. Formatiunile geomorfologice existente aici sunt de o frumusete rara, dand posibilitate oamenilor sa explice aparitia acestor peisaje magnifice prin legende.

Legenda relateaza despre un tanar foarte puternic si curajos pe nume Iovan Iorgovan in care si-au pus increderea oamenii din asezarile care inconjurau muntii din aceasta zona.Iovan Iorgovan a dus o lupta crancena cu un balaur infiorator cu sapte capete pentru a-si recapata iubita si pentru a-i salva pe oameni de grozaviile acestuia.In rezervatia Cheile Corcoaiei a avut loc ultima batalie dintre eroul mitic Iovan Iorgovan si balaur, aici fiind retezat ultimul cap al acestuia.Cheile, conform legendei, s-au format prin spintecarea acestora cu sabia lui Iovan Iorgovan pentru a ucide balaurul care s-a ascuns intre ele.Prezentul si trecutul, realul si irealul se impletesc, creand un spatiu demn de admiratia si protectia noastra pentru generatiile viitoare.

Traseu:
Baile Herculane (Piata Hercules) - Cerna-Sat - Barajul Lacului de Acumulare Iovanu.
Marcajul : nemarcat turistic.

Urmand acest traseu, turistul poate observa indeaproape de-a lungul Vaii Cernei, intre Herculane si barajul Iovanu, frumusetile neasemuite care i se perinda prin fata ochilor oferite din belsug de formatiunile carstice atat de variate,in deosebi de stancaria versantilor si cheile salbatice, de vegetatia extraordinara.

Text copyright http://www.lufo.ro

Lacul lui Iovan

Este realizat prin bararea raului Cerna in aval de confluenta cu raul Iovan, intr-o zona incastrata intre culmile sud-estice ale masivului Godeanu si cele nord-vestice ale masivului Mehedinti in asa numitul "culoar" al Cernei. Lacul de acumulare format in spatele barajului are un volum total de 124 mil. m3. Suprafata lacului este 292 ha, oferind un splendid peisaj intr-o zona cu o naturalete aparte.