luni, 11 mai 2009

Biserici fortificate sasesti pe bicle

Sambata: Colun-Glanboaca-Sacadate-Nucet-Cornatei-Hosman-Fofelda-Colun
Duminica: Colun-Carta-Colun

Hosman - Holzmengen

Fortificatia a fost ridicata la poalele dealului si inconjura o biserica romanica construita in jurul anului 1270. La inceput avea trei nave, o absida a altarului si o clopotnita cu cinci niveluri. Portalul romanic tarziu are o decoratie asemanatoare celor de la Avrig, Sacadate si Toarcla, toate influentate de santierul catedralei din Alba Iulia, unde veneau mesteri pietrari germani sau austrieci.
Niste mesteri sau calfe din Viena care nu au gasit de lucru pe santierul de la Alba Iulia au incercat sa-si castige banii la sat si au ajuns astfel la Hosman, unde au ridicat marele portal, dupa modelul catedralei lor de acasa, Sfantul Stefan din Viena. (sursa: www.biserici-fortificate.com)

Cârta-Kerz

Manastirea de la Carta, metoc al abatiei de la Igris, a fost atestata prima oara in 1223, intr-un document din vremea regelui Andrei al II-lea, care confirma o donatie a cistercianului Gocelinus catre manastirea de la Carta. Astazi, ruinele ei se pot vedea in lunca Oltului, pe drumul care leaga Sibiul de Brasov. Din chiliile monahilor a mai ramas la sud de biserica un zid inalt, pe care se mai pastreaza inca ferestrele incheiate cu arc in plin cintru si o fereastra geminata.Biserica evanghelica de astazi ocupă de fapt doar corul si absida fostei bazilici. Portalul gotic prin care se intra in zilele noaste a fost probabil mutat de la o intrare laterala; arcele boltilor se intalnesc intr-o cheie de bolta romanica infatisand chipul Fecioarei Maria, ocrotitoarea bisericii, ca stapanitoare a cerului. Celelalte chei de bolta sunt decorate simplu, cu flori de floarea soarelui, iar intre arce se afla ferestre rotunde, cu sase lobi, care au primit ulterior vitralii.