miercuri, 29 noiembrie 2006

arhiva...Iun 2006-Fagaras

Plecat-au 3 din Bucuresti si cu Raluca 10, pardon, 4 :D
Za dream tim : Theo (eroul expeditiei), Serbanica (norocosul expeditiei sau cufarul zburator)), matei (ariciul expeditiei) si Raluca, adica me&myself (upgradata la "melcul grabit" in urma ascensiunii de viteza pana la Caltzun)
Za Location: Fagarshu, munte mare, atat in sus cat si in jos, inclusiv in lateral.


Am plecat vineri cu masina (dragutza de ea...cum a ramas ea fara curent la intoarcere) spre Transfagarasan. Pe la 11 debarcam la Piscul Negru, unde ne lasase Shoimaru
cheia de la nush ce locatie a fostului cabanier, care s-a dovedit a fi o baraca cu ciment si cu apa pe jos:)..drept pt care, ca niste boieri ce ne gaseam, ne-am cazat (beton, 200klei de om) la mansarda la Piscul Negru (apa calda, saltelutza moale, ciorbica, alea).
Sambata dimineatza, adica pe la 10 o pornim spre Caltun....si mergem...si mergem..si urcam si urcam (dupa cum am mentionat, fagarasu e un munte mare)...principala provocare o reprezinta trecerea raului...de mai multe ori...si era involburat rau...io ma incapatzanez sa nu ma descalt..asa ca prestez diverse cascadorii si reusesc.
Mai trecem niste limbi de zapada si cu chiu cu vai..ajungem pe la 2 la Caltun (2135m). Acolo am dat peste 4 unguri din Cluj (:d) 3 meseriasi si o blondina.
Mancam ceva...vremea se strica, vant groaznic, valatuci de ceatza...numai bine de stat in refugiu. In concluzie, Matei cu Theo pleaca pe Negoiu, echipati pana in dinti si super light....se intorc victoriosi in 2 ore juma (!!!). Super fast, avand invedere ca in Faga sus e iarna frate, fara coltari/pioleti&experienta, mai bine stai acasa...Au urcat nebunii prin Strunga Dracului, complet acoperita de zapada, nelegati, caci vorba lui Matei.."acolo nu cazi daca vrei sa traiesti". Io cu Serban, ca baietii la refugiu:).



Pe la 10 ne-am bagat la somn...racorica in refugiu pt ca blondina ii astepta pe baieti care coborau din perete...si trebuia sa vada muntele...(baietii au venit la 2AM)..drept pt care tzinea usa deschisa....Dimineatza, m-am trezit prima, am dat buzana afara pt ca nu simteam vantul pe tabla refugiului.
Afara superb, soare, senin sticla, ii scol pe baieti...si ne urnim pe la 9 spre Negoiu io cu Matei si Serban, iar Theo spre Lespezi singurel...Ma lua cu ametzeala cand ma uitam dupa el cum urca un culoar superurât..in fine ne echipam noi 3...si incepem traversarea Vaii (tre sa ma uit pe harta) care da mai incolo in Strunga Doamnei. Ne legam, toti 3 avem plastici/coltari pioleti. Primul pleaca Matei, urmez eu, apoi Serban...Inainte sa plecam ii zic lui Serban..."frate, sa nu cazi, ca ai 90kile"...cobele din mine...intram in traversare...facem 5 pasi...il aud pe Mtaie cum tzipa "Serban, ...si ceva injuraturi" si realizez ca Serban a cazut...in fractiunea aia de secunda..dau sa infig coada pioletului si si apuc sa infig doar jumate, coarda se tensioneaza intre mine si Serban si ma smulge pe vale, Matei incearca sa ne tzina..nu reuseste...zburam toti trei..Imi dau seara ca Serban are inertia cea mai mare si ca e socat si nu face nimic cu pioletul...urlu la el sa infiga pioletul..nimic....sunt intr-o pozitie de rahat...alunec cumva pe lateral...si nu inteleg de ce nu pot sa ma redresez...am un flash si realizez ca imi agata coltzarii...indoi genunchii...si in secunda 2 ma opresc in piolet, se opreste si matei...si Doamne ajuta..si Serban. E speriat mort, logic. Il dezlegam (la faza asta mi-a fost mila de el...dar imi dadeam seama ca daca cade din nou, iar n-o sa-i facem fatza)...si o ia incet cu grija in sus (am cazut cam 30m)....
Urca jumatate de vale..si iar cade....se opreste mai jos unde se domoleste valea....La a treia incercare, infigea Serban pioletul si coltarii ca al mai experimentat alpinism...Frica pazeste pepenii, deh....Ajunge sus, il trimitem inpoi la Caltun. Raman cu Matei pe vale, rasuflam usurati...urcam si noi si ne continuam traversarea pana sub Strunga Doamnei. Facem poze, ne mai relaxam. Orele sunt inaintate...am pierdut f mult cu distractia cu "cufarul zburator"...iar ritmul meu impus de "melc grabit" ne determina sa facem cale intoarsa spre Caltun unde aveam intalnire cu Theo la ora 1.


Theo apare si el din ceatza la un moment dat..victorios coborand de pe Lespezi...si pe la 2 o taiem spre Piscu Negru unde ajungem la 5....suficient de devreme ca sa impingem masina la deal, la vale..pana porneste.
Una peste alta f fain in Fagaras...pana sub creasta vegetatie sublima, izvoare, cascade...ca in povesti...in creasta cam iarna.
In concluzie, iar e bine in excursie:)
va pupa Ralucita

Niciun comentariu: